Minulla on uutinen - Meillä on jo tuollainen ruuhkamaksu.
Sitä kutsutaan polttoaineveroksi.
Ruuhkassa ajaminen on nykivää kaasun ja jarrun polkemista. Auton moottori syö ruuhkassa helposti 2-3 kertaa enemmän bensaa kuin tasainen ajaminen ruuhkattomilla teillä. Näin autoilija maksaa ruuhkassa jopa kolme kertaa enemmän polttoaineveroa. Polttomoottori mittaa tarkasti ajettua matkaa, ja maksattaa autoilijalle lisälaskua ruuhka-ajon lisäksi mm. isolla autolla ajamisesta, raskaan kaasujalan käyttämisestä ja turhasta ajamisesta ylipäätänsä. Polttoaineverosta ei kerry viranomaisille rekisteriä kansalaisten liikkeistä.
Polttoainevero on suoraan vero siitä kuinka paljon autoilija lämmittää maapalloa hiilidioksidipäästöillään. Ja ilmasto on kai pohjimmiltaan se syy miksi ruuhkamaksua halutaan! Polttoainevero tekee siis jo kaiken sen mitä ruuhkamaksu toivoo - ilman että tarvitsee rakentaa kallista valvontajärjestelmää.
Liikenneministeriön raportissa satelliittivalvontaan perustuva ruuhkamaksun luominen maksaisi kuulemma 200-300 miljoonaa, ja ylläpitokustannukset vuosittain 10% tästä eli 20-30 miljoonaa. Tieto ja Accenture tekee taattua laatua aikataulussa, budjetissa ja ilman yksityisyyttä vaarantavia bugeja - uskokoon ken tahtoo. Herääkin epäilys, että koko hankkeen tarkoitus on vain luoda työllisyyttä it-konsulteille ja autoasentajille.
Automatka töihin on useimmille mukavuus- eikä hintakysymys. Tämän voi jokainen itse todentaa katselemalla moniko länsiväylän ruuhkassa matelevista autoista on järkevä ja edullinen pikkuauto ja moniko kalliimpi ja mukavampi iso auto. Jos kaupunkiautoilua halutaan vähentää, pitää tehdä tehdä julkisista mukavampia ja kätevämpiä kuin autoista. Monelle julkiset ovatkin kätevämpiä - siksi julkisilla on paljon käyttäjiä Helsingissä. Miten vielä useammalla julkiset saataisiin kätevämmäksi, olisikin sitten toisen blogipostauksen asia.
ps. Ruuhkamaksu-työryhmää vetää Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila - ehkä siksi yksinkertaisemmat ratkaisut kuten esim. polttoaineveron korotus ei ole käynyt työryhmän mielessä.
No comments:
Post a Comment